De Kraamperiode

In de kraamkliniek kun je je baby krijgen in de huiselijke sfeer van een thuisbevalling met de voorzieningen van een kliniek. Niet voor niets wordt het ook wel een verplaatste thuisbevalling genoemd. In Fundashon Duna Lus heb je verschillende soorten kamers. Kijk hiervoor bij afdelingen.De kraamperiode duurt 6 weken. Gedurende de eerste week van de kraamperiode kun je in Fundashon Duna Lus verblijven. Dit is afhankelijk van wat je verzekering vergoed. Je hebt dan 24 uur per dag een team van deskundigen tot je beschikking om je te helpen bij de zorg voor je baby. Ook vinden sommige vrouwen het prettig om een paar dagen rustig bij te kunnen komen van de bevalling in het kraamhotel / Fundashon Duna Lus voordat ze weer naar huis gaan. Partners mogen, afhankelijk van op welke kamer je verblijft, tegen een kleine vergoeding ook blijven slapen in de kraamkliniek en zijn altijd welkom om tijdens bezoekuren bij hun vrouw en kind langs te gaan.Als je baby eenmaal is geboren, heb je in Fundashon Duna Lus alle tijd om bij te komen: je hoeft de eerste paar dagen nergens heen. In Fndashon Duna Lus zijn er allerlei hulptroepen aanwezig. Je zult uitleg krijgen over borstvoeding, de verzorging van je baby en nog een heleboel andere adviezen om het voor jou als kersverse ouder zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ook de standaard controles van moeder en kind na de bevalling zullen hier worden uitgevoerd. Je verloskundige komt de dagen die volgen op je bevalling bij je langs in Fundashon Duna Lus om te checken of alles goed gaat met jou en je baby.De kraamperiode is een enerverende periode. Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar. De verloskundige heeft allereerst aandacht voor jou als persoon. Het krijgen van een kind is een ingrijpende gebeurtenis; daarover kun je altijd met je verloskundige praten.

Daarnaast is de verloskundige ook opgeleid om jou en je baby medisch te controleren. Eventueel overlegt ze met een gynaecoloog of met een kinderarts. Herstellen na de bevalling vraagt meer tijd dan de meeste vrouwen denken. Je bent snel moe en uiterst labiel.  Je kunt huilen om dingen die je normaal niets uitmaken. Dat je labiel bent komt door de verandering van hormonen die je in lichaam hebt en door de veranderingen in de hele gezinssituatie. Het kan best lang duren voordat je weer volledig de oude bent. Natuurlijk gaat het steeds een beetje beter, maar verwacht niet dat je binnen een paar weken alles weer kunt. Het geven van borstvoeding vraagt ook veel energie van moeder. Eet daarom goed. Let daarbij goed op het eten van voldoende groente, fruit en melk en melkproducten. Ook hierin voorziet Fundashon Duna Lus je gedurende je verblijf van alles wat je lichaam nodig heeft. Je kunt in de kraamperiode last krijgen van een aantal ongemakken. Tot ongeveer 6 weken na de bevalling kan je last hebben van vaginaal bloedverlies. Je kunt ook bloedstolsels verliezen. Dit komt door de wond op de plek waar de placenta in je baarmoeder zat. De eerste dagen kan je last hebben van naweeën, vooral tijdens het geven van borstvoeding. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder weer net zo groot wordt als voor de zwangerschap. Heb je hier veel last van dan mag je gerust een paracetamol innemen.

 


Rond dag 3 tot 5 na de geboorte worden je borsten zwaar en gespannen door verhoogde doorbloeding en het op gang komen van borstvoeding. Stuwing komt ook voor bij vrouwen die geen borstvoeding geven. Het kan ook wat temperatuurverhoging geven tot 38.0 graden. De beste manier om met stuwing om te gaan is regelmatig maar zeker a 3 uur aan de baby aan de borst aan te leggen. Het kan voorkomen dat je niet voelt dat je moet plassen en daardoor urine verliest. Het gevoel van aandrang komt in de loop van de eerste week na de bevalling steeds meer terug. Het belangrijk je blaas regelmatig leeg te maken. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van naweeën en bloedverlies. Het is normaal dat je de eerste dagen na de bevalling geen of weinig ontlasting hebt. Drie tot vier dagen na de bevalling komt je ontlasting weer op gang. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je dit het beste met kraamverzorgster bespreken. Slaapritme van de babyEen pasgeboren baby heeft behoefte aan 18 tot 20 uur slaap per dag. In het begin wordt je baby gemiddeld om de twee à drie uur wakker. Ook ’s nachts. Hoe meer tijd er tussen de voedingen komt, hoe langer de baby doorslaapt. Huilen en troosten. Met huilen geeft een baby aan dat hij ergens last van heeft, zoals een volle luier of darmkrampen, of dat hij iets nodig heeft, zoals voeding, troost of aandacht. Het huilen neemt vaak ’s avonds toe. Je kunt je baby troosten door hem op te pakken, dicht tegen je aan te houden, zachtjes te zingen of te praten.

Het doen van aangifte na de geboorte dient plaats te vinden bij de burgerlijk stand. Hiervoor heb je in totaal 5 werkdagen de tijd. Ben je in Fundashon Duna Lus bevallen dan krijgt je hiervoor een brief mee vanuit Fundashon Duna Lus. Gedurende het kraambed moet je al een afspraak maken voor de gehoortest. De kraamverzorgster die bij jou aan huis komt zal je hiervoor een telefoonnummer geven van het Wit-gele kruis.De gehoorscreening meet of de aanleg van het gehoor goed is. Wanneer dat goed is, krijg je meteen de uitslag. Als de meting niet goed is, komt je kind in aanmerking voor verder onderzoek. Dit betekent niet meteen dat je baby niet kan horen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand, maar was het oortje bijvoorbeeld door water in het oor (door badderen) verstopt.