Previous
Next
Previous
Next

Borstvoeding

Borstvoeding geven is het logische vervolg op de zwangerschap en bevalling. Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de vrouw onder invloed van hormonen allerlei veranderingen, zodat het voorbereid wordt om het kind straks van moedermelk te kunnen voorzien.

 

Borstvoeding geven is meer dan voeding geven alleen. Borstvoeding draagt bij aan de unieke relatie tussen moeder en kind. Kwalitatief is het op geen enkele manier te evenaren. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van de baby. Beter nog, het beschermt tegen infecties en ziekten. Moedermelk vermindert de kans op ziekten zoals: Allergische aandoeningen, suikerziekte, hart- en vaatziekten, wiegendood, Multiple Sclerose, overgewicht op latere leeftijd en een bepaalde vorm van leukemie. Het is licht verteerbaar wat betekent dat baby’s geen last hebben van harde ontlasting en/of diarree. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die borstvoeding krijgen vijf keer minder kans hebben om in het ziekenhuis opgenomen te worden wegens een infectie. Ook de moeder heeft baat bij het geven van borstvoeding. Door borstvoeding te geven trekt de baarmoeder zich goed samen wat de kans op overmatig vloeien na de bevalling verkleint.

Previous
Next
Previous
Next

Borst
voeding

Vrouwen die borstvoeding geven hebben een kleinere kans op eierstokkanker, botontkalking op oudere leeftijd en borstkanker na de menopauze. De ovulatie kan vele maanden wegblijven als je borstvoeding op verzoek geeft. Het lichaam krijgt zo volop de kans om zich te herstellen van de zwangerschap. Je kunt echter wel zwanger raken als je borstvoeding geeft. In principe zijn er geen nadelen aan het geven van borstvoeding. Sommige vrouwen zijn van mening dat het geven van borstvoeding veel tijd en energie kost. Vrouwen zijn soms onzeker over de hoeveelheid melk die ze aanmaken en of het genoeg is voor de baby. Om hiermee om te leren gaan, geven de verloskundigen en verpleegkundigen de ouders verschillende tips.

Moeilijke momenten
Bij de ene vrouw gaat borstvoeding geven vlot en voorspoedig, bij de andere is dit natuurlijk proces niet zo vanzelfsprekend. Hoewel het vrouwelijk lichaam en het kind voor borstvoeding gemaakt zijn, is het iets wat moeder en kind samen moeten leren. In de eerste weken kost dit meestal veel tijd. Uiteindelijk zullen de voedingen steeds gemakkelijker verlopen. Ondanks motivatie en goede voorbereiding, kan het geven van borstvoeding soms toch niet vlekkeloos verlopen. Bij het welslagen van de borstvoeding spelen vele factoren een rol zoals het verloop van de bevalling, de kwaliteit van je nachtrust, of je kind van jou gescheiden is (geweest), de gezondheid van je kind en de begeleiding die je krijgt

Op moeilijke momenten is het belangrijk dat je de juiste hulp en ondersteuning krijgt. Deze hulp en ondersteuning wordt bij Funashon Duna Lus geboden. Ouders bepalen zelf of en hoe lang ze borstvoeding geven. Bedenk dat elke druppel moedermelk telt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om gedurende zes maanden uitsluitend moedermelk te geven. Bij zes maanden wordt geadviseerd te starten met het aanbieden van vaste voeding en daarnaast in ieder geval tot de leeftijd van twee jaar door te gaan met het geven van borstvoeding.

Voorbereiding op de borstvoedingsperiode
Ter voorbereiding kun je tijdens de zwangerschap een goed boek over borstvoeding lezen of (met je partner) naar een informatiebijeenkomst gaan. Fundashon Duna Lus organiseert periodiek een informatie avond over borstvoeding. Kom langs voor meer informatie of volg de informatie op de website bij “Cursus aanbod”.

Borst
voeding